Jesen stiže dunjo moja, kako to pjesma pomalo romantično kaže. Dani se skraćuju, rukavi produžuju.

Nakon dugog i vrućeg ljeta dolazi nam „prelaz” na ugodnije temperature i kišna razdoblja koja nisu baš popularna kod svih. Većinu to asocira na čizme i kišobrane, pretrčavanja iz automobila i izmicanja od pljuskova nadolazećeg prometa kroz lokve kojih, nažalost, na našim prometnicama ima više od asfalta. I kao da to samo po sebi nije dovoljno, vlasnicima kuća jesen osim što donosi novu paletu boja u vrt, donosi i paletu zadataka oko vrta i kuće. Baš kao što se priroda priprema za nadolazeće promjene, tako je potrebno pripremiti kuću za niže temperature i vremenske prilike i neprilike.

Iako je lista svih zadataka u, na i oko kuće zasigurno prilično duža, mi vam izdvajamo 7 bitnijih stvari koje će vam zasigurno biti od koristi kada krenu niske temperature i obilne kiše.

 Čišćenje oluka

1. Očistite oluke

Zasigurno jedan od omraženijih poslova a obzirom da se može uvrstiti u kategoriju visinskih radova, ne i potpuno bezopasan. Imati vrt pun zelenila i visokih stabala sigurno je veliki plus ljeti kada vas štite od jakog sunca i temperature, te pružaju dobar ugođaj boravka u prirodi. Međutim, dolaskom jeseni, priroda će vas počastiti još jednom prestavom za kraj mjenjajući zelenu za tople tonove žute, smeđe i crvene prije nego odbaci svoje ruho u pripremi za hladnije dane. Lišće koje padne na krov će dobrim dijelom završiti u vašim olucima, što može dovesti do začepljenja. U tom slučaju, za vrijeme jače kiše, može doći do prelijevanja vode iz oluka koja će sa sobom nositi i prljavštinu nagomilanog lišća te vam isprljati fasadu ili u gorem slučaju naći sitne pukotine kroz koje će se uvući u zidove, a onda nastupaju problemi sa vlagom kojih se nije lako riješiti. U slučaju da se bojite visine ili nemate dovoljno visoke ljestve, možete uvijek angažirati nekoga da to uradi za vas jer je korist, dugoročno gledano, sigurno veća od troškova.

 

Travnjak u jesen

2. Pognojite travnjak

Ako je vjerovati stručnjacima, ukoliko pognojite travnjak u jesen to će ga zaštititi preko zime i pomoći mu da brže ozeleni u proljeće. Ovo je posebno važno u područjima koja imaju duga, vruća i suha ljeta kao što je to slučaj kod nas jer trava u takvim ekstremnim okolnostima usporava ili čak potpuno prestaje sa rastom. Posipajući travnjak gnojivom u jesen će potaknuti obnavljajući rast i lista i korijena, tako da će travnjak biti gust i zdrav prije dolaska zime i niskih temperatura.

 

Čišćenje klime

3. Očistite klima uređaj

Klima vas je vjerno hladila i služila cijelo ljeto, a obzirom na temperature koje imamo u našim krajevima, sigurno je odradila dobru satnicu. Ovo je posebno važno za kućanstva koja se griju isključivo na klimu. Čisti filteri će sigurno produžiti vijek trajanja vašem uređaju a i vama osigurati čistiji i svježiji zrak. Po želji možete čak i kapnuti par kapi eteričnih ulja kako bi osvježili prostor i unijeli ugodan i opuštajući miris u prostor u kojem boravite. Nije loša ideja, ukoliko to odavno niste napravili, zovnuti i servisera da pregleda i detaljnije očisti uređaj, jer ukoliko nemate alernativni izvor grijanja kvar na uređaju u sred hladnih zimskih dana će zasigurno stvoriti neugodnost koja je mogla biti izbjegnuta blagovremenom reakcijom.

 

Vanjske instalacije

4. Zatvorite i ispustite vodu iz vanjskih instalacija

Ovo je relativno lagan posao a može vas poštediti dosta muke, novca i vremena.  Ako imate vanjske slavine ili instalacije za zalijevanje travnjaka ili vrta, pametno bi bilo ispustiti vodu jer zima kod nas možda generalno nije preoštra, ali kratkotrajno temperatura zna pobjeći prilično ispod nule što može dovesti do smrzavanja i pucanja cijevi.

 

Održavanje kosilice

5. Ispraznite i spremite kosilicu

Tokom vremena, neiskorišteno gorivo doživljava kemijske promjene, što dovodi do zgušćavanja i stvaranja taloga koji može zagušiti ili čak uništiti vašu kosilicu. Zato, nakon poslijednje kosidbe u sezoni, koja obično bude krajem 10. mjeseca, ispraznite spremnike vaše kosilice i ostalih uređaja za vrt koji imaju benzinske motore. To će im sigurno produžiti radni vijek i dugoročno uštediti novac. Jesen je također dobro vrijeme da naoštrite noževe kosilice kako bi bila potpuno spremna za rad u proljeće.

 

Dimnjak

6. Provjerite i očistite dimnjak

Još jedan vrlo prljav i prilično naporan posao, pogotovo ako za to nemate odgovarajući alat. Van sezone, kad se dimnjak ne koristi, u njega se svašta može uvući. Možda čak poneka ptica tu pronađe prikladno mjesto za gnijezdo. Zato se isplati provjeriti, prije prvoga korištenja, da li je dimnjak prohodan i treba li ga očistiti od naslaga čađi. To je možda posao koji je najbolje prepustiti profesionalcima jer imaju potreban alat, a i poštedit će vas prljavog posla.

 

Lopata za snijeg

7. Nabavite lopatu za snijeg

Ovaj posao možda spada u pripremu za zimu, a kod nas baš i nema snijega. Obje tvrdnje su istinite, međutim svi se sjećamo snijega koji je prije par godina paralizirao grad, a po susjedstvu se tražila lopata više. U trgovinama su nestale kao da se dijele i to po prilično većim cijenama nego inače. Zato je naš savijet pripremite se na vrijeme, pa i ako ne zatreba pošteđeni  ste mukotrpnog lopatanja i čišćenja, a ako pak zatreba spremno će te dočekati „zimske radosti”.