Jeste li i vi među onima koji su puni entuzijazma krenuli u preuređenje stana bez pomoći stručne osobe, jer naravno – vi znate sve o uređenju…Na kraju priče prognoziram da ste utrošili minimum 50 posto više vremena i novca od planiranoga.

Zašto se to dogodilo, iako ste sve dobro isplanirali? Riječ je o skrivenim troškovima prilikom preuređenja, rekonstrukcije.

Prva i osnovna pogreška događa se prilikom dogovora s izvođačem radova. Često se ne obraćamo tvrtkama koje su specijalizirane za obavljanje takvih vrsta radova, već susjedu, rođaku, prijatelju, poznaniku… koji se bavi takvim radovima, gdje se ponuda uglavnom daje na riječ.

Može se dogoditi da se i ponuda ponudi u pisanom obliku, međutim do povećanja cijene dolazi jer izvođač nije precizirao cijeli opseg radova, ili se on zbog objektivnih razloga povećao tijekom radova, a da se investitora (vas) nije upozorilo na promjene u financijskom dijelu ponude.

Primjer pogreške br. 1

Izvođač investitoru izradi ponudu radova elektroinstalacija. Prilikom radova shvati da nije dovoljno samo pomaknuti struju na predviđena mjesta kako je dogovoreno već da su instalacije dotrajale, te ih treba u cijelosti promijeniti. On o tome ne obavještava investitora, već mijenja instalacije, zatvara zidove, te na kraju, u obračunu radova postoji povećana stavka izrade elektroinstalacija, na koju investitor nije računao.

Takva situacija može se izbjeći na način da se izvođač radova obveže držati se cijena i količina iz ponude, a za sve promjene koje nastaju treba dobiti pisano odobrenje investitora za daljnji tijek radova.

Ovakve situacije često se dogode jer se upoznavanjem investitora s novonastalom situacijom zaustavljaju radovi na dan, dva kako bi se dala nova ponuda i dobilo odobrenje investitora o daljnjim radovima.

Iako se na taj način gube jedan ili dva radna dana, na kraju radova to će se isplatiti i vama i izvođaču radova.

renoviranje stana troškovi majstori radovi

Primjer pogreške br.2

Ponuda gipskartonskih (knauf) i zidarskih radova. U ponudi su izražene cijene izrade zidova i stropa po m2, određene debljine zida. Međutim, često se u tijeku radova odlučimo za izradu različitih pregrada, polica ili slično u prostoru koji renoviramo, te sami po ponudi izračunamo trošak po kvadraturi.

Cijena Izrade polica, pregrada i sl. uglavnom se razlikuje od izvođača do izvođača, netko ih računa paušalno, a netko po satu izrade. Zato je dobro nacrtati željeno, te dogovoriti cijenu prije same izrade.

Kod zidarskih radova česti su propusti kod stavke ugradnje prozora i vrata. Naime, tvrtka koja postavlja prozore i vrata ne daje ponudu za finu obradu zidova nakon njihove ugradnje.

Isto tako, ako zidar nema u svojoj ponudi montažu prozora i vrata, on u ponudi neće naglasiti obradu zidova nakon njihova postavljanja. U danoj ponudi treba provjeriti je li ta stavka navedena na početku, jer se zna raditi o značajnoj razlici u cijeni.

Kod samog planiranja preuređenja i sami znamo griješiti u procjeni koštanja svega što želimo.

Primjer pogreške br 3.

Na primjer, odlučili smo preurediti kupaonicu, obišli smo nekoliko centara, prodavaonica koji prodaju keramiku i sanitarije, izračunali smo kvadraturu kupaonice, uzeli par ponuda i dali se u izračun koštanja neše kupaonice.
Kada je to kupatilo stvarno gotovo, cijena je ponovno veća, zašto?

Možda nismo imali u vidu sve detalje. Da li ste kod izračuna cijene keramičkih pločica uračunali cijenu ljepila, fuga, silikona, kutne lajsne koji idu na rubove zidova, ugradbene vodokotliće i slično, čija cijena može biti prilična, s obzirom na to želite li plastične ili aluminijske? Tu nam je i cijena cokula (pločice koja se postavlja poput lajsne), koja se može kidati od pločica ili kupiti original.

Sada dolazimo do odabira sanitarija, odabrali ste ugradbeni vodokotlić, no jeste li uračunali cijenu tipke koja se posebno ugrađuje i posebna joj je cijena? Ona može biti plastična, aluminijska, staklena… znači i cjenovno vrlo različita.

Izabrali ste umivaonik, kadu, slavine, no jeste li uračunali cijenu sifona i cijevi potrebnih za montažu za umivaonik i kadu? Oni nisu u cijeni samih proizvoda niti spadaju u cijenu vodoinstalaterskih radova.

Jeste li u cijenu kupaonice uračunali i cijenu potrebne kupaonske galanterije, tipa držač WC papira, držač ručnika, ogledalo i slično? Možda to sve ne morate imati odmah, ali dobro je imati prilikom montaže sanitarija i galanteriju jer će Vam vodoinstalater sve montirati.

Utičnice, lajsne, parketi

renoviranje stana troškovi majstori radovi

Vratimo se na elektroinstalacije, cijena radova je definirana. Na vama je sada da kupite rasvjetu, te da je pripremite kako bi ih se moglo instalirati u zadnjoj fazi postavljanja elektroinstalacija.

Kada ste planirali rasvjetu, jeste li odmah planirali i cijenu samih žarulja, hoće li biti led ili obične, cijena se znatno promijeni u odnosu na sama rasvjetna tijela. Jeste li u financijski plan stavili i cijenu utičnica i prekidača? Oni cjenovno mogu biti u velikoj oscilaciji, te je o njima potrebno navrijeme razmišljati.

Odlučili ste kupiti nova vrata, u izložbenim centrima ona se prodaju bez cijene montaže i bez kvaka i cilindara, koje cjenovno mogu također varirati, ovisno o proizvođaču.

Parketi – izabrali ste gotov parket, te ne morate razmišljati o količini i cijeni laka, možda ste čak i uračunali i cijenu ljepila, no jeste li računali na cijenu lajsni, te postavljanje?

Bojenje je skuplje u – bojama

renoviranje stana troškovi majstori radovi

Kod bojenja zidova izvođači uglavnom u ponudama naglase cijenu u m2, te naglase bojenje u svijetlom tonu s određenom bojom.To uglavnom znači da želite li bojenje zida u nekom tamnom tonu ili posebnom tehnikom, morate odmah naglasiti kako bi se ukalkulirala cijena radova.

Morate znati da su takve boje i različite po cijeni. Važna je i cijena priprema zidova za bojenje (gletanje, brušenje, krpanje rupa nakon postavljanja instalacija), jer nekada se to stavi u cijenu zidarskih radova, nekada bojadisarskih, a nekada se izostave, ali se poslije pojave u konačnom obračunu.

Devet savjeta o redoslijedu radova

1. U dogovoru s ukućanima odlučiti o opsegu radova pri preuređenju

2. Zatražiti ponudu od izvođača radova (po mogućnosti tražiti 2-3 ponude, nije sramota znati kako se kreću cijene na tržištu!)

3. Naglasiti da ponuda mora sadržavati sve potrebne radove s jediničnom cijenom, koji će se na kraju obračunati po dokaznici (naglašena cijena po jedinici:m2,m,kg ili sl.) te predviđena količina.

4. Sklopiti ugovor s izvođačem radova. Postoje već šprance u koje možete dodati svoje specifične stavke. Nije izgovor ako izvođač nema tvrtku, odnosno radi ‘prijateljski’, na ugovor može staviti vlastoručni potpis da će radove obaviti u roku i na dogovoreni način.
Kod sklapanja ugovora dobro je biti mudar i staviti malo kraći rok negoli vam je potreban za obavljanje radova, jer će se radovi realno barem malo odužiti od planiranoga

5. Ako je izvođač uvidom u prostor koji će se preuređivati dobro procijenio opseg radova, ne bi trebalo doći do većih odstupanja u odnosu na ponudu, no ako dođe do nepredvidljivih radova, treba s radovima stati te novonastalu situaciju prezentirati investitoru i predočiti mu novu cijenu koštanja. U ovom slučaju neće doći do nedoumica prilikom cijene krajnjeg obračuna.

6. Dogovoriti s izvođačem radova što ulazi u pojedinu cijenu radova, odnosno koji troškovi realno postoje a nije ih naveo (npr. je li u cijenu postavljanja stavio i cijenu ljepila, ili ona ide posebno, je li cijena elektroinstalacije s uključenim kabelima, elektroormarom i sl.)

7. Dogovoriti izvođenje radova po fazama, npr.:

1. faza – rušenje, iznošenje otpada, kada se ta faza odradi, platiti je

2. faza – vodoinstalacije, elektroinstalacije (prilikom ovih radova radi šlicanja zidova i postavljanja instalacija može doći do otpada, stoga dogovoriti ulazi li u cijenu 1. faze).

Kod ove faze postoji mogućnost da 50 posto platite unaprijed, radi nabave opreme, a ostatak kada su radovi gotovi. U ovom slučaju trebalo bi ostaviti 10 posto neplaćeno, a to je cijena samog postavljanja sanitarija za vodoinstalacije, te postavljanja rasvjete i utičnica, prekidača kod elektroinstalacije.

U ovoj fazi mogu biti i zidarski odnosno knauf radovi, o vama ovisi način plaćanja, koji može biti avans, 50 posto na početku radova, ostatak na kraju, ili neka treća mogućnost.

3. faza – postavljanje keramike i podova. Kod postavljanja podova, a to će vam naglasiti i sam parketar, morate paziti je li vam podloga dovoljno suha za postavljanje parketa, jer ako nije, poslije može doći do podizanja parketa.

Obično se u ovoj fazi već umorimo od renoviranja, od financija, susjeda koji prigovaraju ili se kasni s radovima i imamo potrebu što prije useliti se, te forsiramo postavljanje podova, međutim tu se ne smije žuriti dok pod ne postigne potrebnu suhoću.

4. faza – postavljanje vrata, sanitarija, rasvjete, bojenje zidova.

8. Angažirajte osobu koja je stručna, bilo da je građevinske struke, arhitekt, dizajner koji će svakodnevno pratiti tok i kvalitetu radova. Ako to niste financijski planirali (iako takav angažman zna biti od višestruke financijske koristi), angažirajte člana obitelji ili slično, koji će obavljati taj posao.

9. Vi ili osoba koja nadgleda radove slikajte sve faze izvođenja radova. Imat ćete višestruke koristi, osim što ćete se jednog dana moći hvaliti od kakve ste ruševine napravili prekrasan stambeni prostor, one će vam pomoći u mogućem sporu s izvođačem (vrsta ugrađene opreme ili sl.), isto tako jednoga dana kada budu zatvorene instalacije u zidu, a želite nešto probiti ili pomaknuti, točno ćete znati gdje se kabeli i instalacije nalaze.

Znači, možemo zaključiti da renoviranje ne mora biti toliki stres ako se napravi dobar plan, i ono što bi bilo idealno da nadzor radova prepustite stručnoj osobi u koju imate povjerenja.